Menu

Restauratieve tandheelkunde

3. MZKM_icon_restauratief
Kronen en bruggen

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of misvormd dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon. Meerdere kronen naast elkaar die aan elkaar vastzitten heet een brug.

Waarom een kroon of brug?

Er zijn verschillende redenen voor het toepassen van een kroon of brug:

  • Tandbederf – wanneer het onmogelijk is om de eigen tand of kies te herstellen met normale vullingen
  • Cosmetisch – grote (oude) vullingen kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn
  • Ongeluk – tanden zijn beschadigd door een ongeluk
  • Ontbrekende tand

De tandarts zal een groot deel van de tand of kies afslijpen. Dit gebeurt met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna wordt er met zacht materiaal een exacte afdruk van de tand of kies en de omliggende tanden gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden, zodat de afdruk nauwkeurig kan worden gemaakt. Deze afdruk wordt dan opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maakt een tandtechnicus de kroon aan de hand van de afdruk. De kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt afhankelijk van de situatie. De tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van de omliggende eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.

Tijdelijke kroon

Totdat de definitieve kroon klaar is, wordt een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is niet zo sterk als de definitieve kroon.

Plaatsen definitieve kroon

Wanneer de kroon klaar is worden de noodkroon en het cement verwijderd. De definitieve kroon wordt gepast als de kleur en pasvorm naar wens zijn. 

Levensduur kroon en brugwerk

Een kroon of brug gaat in een optimale situatie gemiddeld 15 jaar mee. Het is van groot belang om de kroon of brug goed schoon te houden met bijvoorbeeld ragers of tandenstokers.

Gebitsrehabilitatie

Is uw gebit dusdanig beschadigd of versleten en is een reguliere behandeling bij de tandarts niet voldoende? Dan kan een gebitsrenovatie uitkomst bieden. Mondzorgkliniek Molenlanden beschikt over de modernste technieken op het gebied van gebitsrenovaties. Zo kunnen wij u de beste behandeling bieden voor het herstel van uw gebit en zorgen voor een duurzaam, mooi eindresultaat.

Advies op maat

Tijdens ons adviesgesprek bespreken we graag uw mogelijkheden. Een gebitsrenovatie bestaat vaak uit het gebruik van een combinatie van diverse behandelingen. Doordat wij specialisten van meerdere disciplines in huis hebben bieden wij unieke totaaloplossingen zonder dat u hoeft te worden doorverwezen.