Menu

Digitale Tandheelkunde

7. MZKM_icon_digital

3D implantaat planning

Mondzorgkliniek Molenlanden gebruikt driedimensionale (3D) technieken en implantaat planningssoftware bij het plannen en plaatsen van complexe implantaat casussen. Deze technologie wordt ook geleide implantaat plaatsing of guided surgery genoemd.

Met guided surgery kunnen de implantaten met grotere precisie worden gepland en geplaatst. Risico’s bij het plaatsen van complexe implantaten nemen hierdoor aanzienlijk af. De planningssoftware geeft onze chirurg driedimensionaal nauwkeurige informatie over de anatomie van de mond:

  • Breedte en dichtheid van het kaakbot
  • Exacte locatie van naburige tandwortels
  • Locatie van de zenuwen

Met deze nauwkeurige informatie plant de chirurg de ideale locatie voor uw implantaten en kunt u zien hoe uw nieuwe tanden eruit zullen zien – zelfs vóór de behandeling – met als doel een optimaal klinisch resultaat te bereiken.

CBCT en gebitsmodel

Bij een 3D-planning wordt gebruikt gemaakt van een CBCT-scan* en een gebitsmodel-scan. Op een CBCT-scan zijn de tanden, het kaakbot, het verloop van de zenuwen, de sinussen (bijholtes) en de zachte weefsels in de mond zichtbaar.

Eem gebitsmodel kan worden gemaakt aan de hand van de conventionele methode (happen) of met een digitale methode, een mondscanner. Er worden metingen gedaan die worden ingevoerd in de planningssoftware.

Op basis van alle gegevens maakt onze tandarts-implantoloog een behandelplan. Hierbij wordt rekening gehouden met de volgende factoren: kaakbot, vorm van de mond, oorspronkelijke tanden, vorm van het tandvlees, verloop van de zenuwen, en sinussen. Al deze zaken bepalen hoeveel implantaten nodig zijn, onder welke hoek ze geplaatst dienen te worden en hoe lang en hoe dik ze moeten zijn.

Behandelplan

Aan de hand van het 3D-plan wordt in het tandtechnisch laboratorium een 3D-boormal geprint die bij het implanteren in mondholte over de tanden en kiezen wordt geschoven. De chirurg plaatst het implantaat met behulp van de boormal in de vooraf digitaal bepaalde richting en diepte.

Het volledig guided plannen maakt het inbrengen van het implantaat buitengewoon veilig en nauwkeurig en de behandeltijd is over het algemeen beduidend korter. Bij een aantal behandelingen kan zelfs het tandvlees intact worden gelaten zodat het sneller geneest en complicaties kunnen worden voorkomen. Omdat de ontwerpfase voor de behandeling plaatsvindt, is het zelfs mogelijk om nieuwe tanden van te voren te laten vervaardigen. Daardoor kunnen ze al op dezelfde dag op de nieuwe implantaten worden geplaatst.

*CBCT

Cone Beam Computer Tomografie is een recent ontwikkelde techniek binnen de computertomografie waarmee met röntgenstraling driedimensionale afbeeldingen van de mond en omgeving worden gemaakt, die vervolgens worden gebruikt voor onderzoek en ter ondersteuning van het stellen van diagnoses. Het geeft een duidelijker beeld van het gebit dan een normale röntgen. Voor een CBCT-scan krijgt u van ons een verwijzing.

Intra-orale scan

Mondzorgkliniek Molenlanden biedt de mogelijkheid om digitale gebitsmodellen te laten maken met behulp van een mondscanner. De tandarts maakt een scan van de mond zonder afdruklepels, waardoor u niet elke keer hoeft te happen. Efficiënt en gemakkelijk.

Met een intra-orale scanner wordt een kleurenscan van het gebitsmodel gemaakt via verschillende beeldjes die vervolgens digitaal worden verwerkt tot een precisiemodel. De digitale afdrukken worden vervolgens gebruikt voor voor kroon- en brugwerk, inlays en onlays.

Klik hier voor meer informatie.