Menu

Reguliere mondzorg

1. MZKM_icon_regulier
Periodieke controle

De periodieke controle is het belangrijke onderdeel van tandheelkundige zorg en een investering in de toekomst. 

Tijdens een periodieke controle kan de tandarts afwijkingen aan tanden, kiezen, tandvlees, slijmvliezen en het kauwstelsel vroegtijdig herkennen. Bij een periodieke controle wordt gekeken naar uw gebit en tandvlees. Eventueel wordt tandsteen verwijderd en periodiek worden er röntgenfoto’s (bite wings) van uw gebit gemaakt. De regelmaat van periodieke controles hangt af van de conditie van uw gebit.

Om uw gebit en tandvlees gezond te houden, bepalen we samen met welke regelmaat u langs dient te komen. Dit varieert van eens in de drie maanden tot één keer per jaar. Wij kunnen u eraan herinneren dat het tijd is om een afspraak te maken middels een e-mail of het briefkaartje dat u van ons gewend bent.

Mochten er tijdens het consult problemen worden geconstateerd dan maken wij een vervolgafspraak.

Tanden vullen

Cariës ontstaat in uw gebit door bacteriën in tandplaque. Deze bacteriën kunnen de buitenkant van de tanden en kiezen aantasten en zelfs de binnenkant, wanneer de bacteriën in een gevorderd stadium zijn. Dit wordt cariës of tandbederf genoemd. Op den duur ontstaan hierdoor vaak gaatjes. Deze gaatjes moeten worden gevuld om pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan. Als opvulling gebruikt de tandarts composiet.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ofwel zenuwbehandeling wordt een endodontologische behandeling, kortweg endo, genoemd. Het is een tandheelkundige behandeling die over het algemeen gebeurt onder verdoving en zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos is! Het zenuwweefsel van een tand of kies wordt verwijderd en de ontstane ruimte wordt opgevuld.

De wortelkanaalbehandeling is erop gericht de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en om te voorkomen dat ze daar weer in binnendringen. De wortelkanaalbehandeling heeft dan ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd. Na het schoonmaken van de wortelkanalen zal ook de ontsteking rondom de wortelpunt kunnen genezen en het bot weer terug groeien.

Stift

In sommige gevallen heeft de kroon van een tand niet genoeg houvast meer om er een vulling of een kroon op te kunnen maken. Na een wortelkanaalbehandeling kan het kanaal worden gebruikt om een stift te plaatsen, als houvast voor de vulling of kroon. Een wortelkanaalbehandeling is ook noodzakelijk als het weefsel om de tand (de pulpa) is afgestorven of als er een wortelpuntontsteking wordt geconstateerd.

Behandeling deel 1

Bij de eerste behandeling van een wortelkanaalbehandeling komt u naar de praktijk omdat u (zenuw)pijn heeft. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking onder de wortel. Deze ontsteking kan ontstaan door een gaatje, een lekkende vulling of overbelasting, waardoor er bacteriën in de kies of tand terecht zijn gekomen. De tandarts zal een klein gaatje in de tand of kies boren zodat de kanalen van de tand of kies kunnen worden schoongemaakt en de zenuw wordt verwijderd. Uiteraard onder verdoving.

De kanalen worden schoongemaakt met vijltjes en ruim gespoeld met natriumhypochloriet. Vervolgens worden de kanalen tijdelijk opgevuld met calciumhydroxide om de tand te laten genezen en tot rust te laten komen. Het gaatje in de tand wordt met een tijdelijke vulling afgesloten.

Deel 2 van de behandeling

Bij de tweede behandeling verwijdert de tandarts de tijdelijke vulling uit de tand of kies, waardoor de kanalen weer zichtbaar worden. Er worden een aantal vijltjes in de tand of kies aangebracht en een röntgenfoto gemaakt voor het bepalen van de lengte van de kanalen. Hierna brengt de tandarts een rubberdam aan: een rubberen velletje om de kies heen, dat voorkomt dat er speeksel of bacteriën in de kanalen kunnen komen tijdens het afsluiten. Alle kanalen van de tand of kies worden schoongemaakt met vijltjes en regelmatig gespoeld met natriumhypochloriet.

Als alle kanalen schoon zijn worden ze opgevuld met rubberen stiftjes die op lengte worden afgebrand zodat bacteriën er niet van binnenuit bij kunnen om opnieuw een infectie te veroorzaken.

Het vullen van de kanalen is een uiterst intensieve handeling. Kanalen zijn klein en vertakken zich zoals de wortels van een boom. Om dit alles goed te kunnen zien, maakt de tandarts gebruik van een operatiemicroscoop. Na het vullen van de kanalen komt er een definitieve vulling in de tand of kies. De eerste dagen kan de tand of kies nog wat gevoelig zijn, u kunt paracetamol innemen tegen de pijn.

Orthodontisch consult

Een beugel is niet alleen nodig wanneer tanden (ver) naar voren of scheef staan, maar ook wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of wanneer er te weinig ruimte is in het gebit.

Als een beugel nodig is, stelt de orthodontist samen met u een behandelplan op waarin de behandeltermijn wordt aangegeven. Ieder gebit reageert anders op een beugelbehandeling, waardoor de behandeling soms langer kan duren. Daarnaast zijn ook de medewerking van de patiënt, het doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen van invloed op de duur van de behandeling.

In sommige gevallen is een spalk achter de tanden nodig om na de beugelbehandeling eventuele veranderingen in het gebit te voorkomen. Dit went snel en wanneer het goed wordt schoongehouden, vergroot het niet de kans op cariës. De tandarts kan het draadje periodiek controleren.

Met uw kind naar de tandarts

Bij Mondzorgkliniek Molenlanden zijn kinderen vanzelfsprekend welkom! Wij stellen kinderen gerust en maken spelenderwijs kennis, waardoor een bezoek niet meer spannend hoeft te zijn.

Wij adviseren om uw kind vanaf ongeveer 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Meegaan met de ouders of broers en zussen is het beste moment om kennis te maken met de tandarts.

Het gebit van uw kind wordt gecontroleerd, waar nodig wordt actie ondernomen om de mondgezondheid te verbeteren en spelenderwijs leert uw kind zelf het gebit goed verzorgen – de basis voor een goede mondverzorging van uw kinderen voor de rest van hun leven.

AIRFLOW® One

AIRFLOW® One is de nieuwste EMS-innovatie voor de “Guided Biofilm Therapy” voor clinici die al zijn uitgerust met een PIEZON® NO PAIN-module op hun tandheelkundige unit. Het apparaat is gemaakt voor intensief professioneel gebruik en wordt gekenmerkt door een unieke ergonomie, hoge precisie, eenvoudig onderhoud en naleving van de hoogste hygiënenormen. 

De AIRFLOW® One is ontworpen met de hoogste normen voor prestaties, veiligheid en comfort in het achterhoofd, en is speciaal gebouwd om tegemoet te komen aan 2 van de 3 kernbehandelingen van de Guided Biofilm Therapy. 

AIRFLOW® Plus-poeder verwijdert comfortabel en efficiënt biofilm, vlekken en jonge tandsteen supra en subgingivaal, waardoor er minder hand- en krachtinstrumenten nodig zijn. Geen rubberen bekers, borstels en pasta meer. De behandeling wordt uitgevoerd met een gereguleerde irrigatie temperatuur en geactiveerd door een draadloze voetpedaal.